Beltoon, Trillen en Niet storen op de iPhone

iPhone beltoon instellenOp deze pagina ontdek je hoe je de beltoon van je iPhone kan instellen, aanpassen of uitzetten.  Dat laatste kan handmatig of automatisch tussen bepaalde uren met ‘Niet storen’. Je leert ook hoe je trillen aan – of uitzet in verschillende omstandigheden. Wil je een unieke beltoon of trilling voor een bepaald contact? Ook dat kan. Tot slot kom je ook te weten hoe je de notificatiegeluiden voor andere apps, zoals Twitter, wel of niet kan aanpassen.

Beltoon instellen op de iPhone

Er zijn standaard iets meer dan 50 verschillende beltonen beschikbaar op de iPhone. Daarnaast zijn er ook nog aparte tonen voor nieuwe berichten. Deze zijn wat korter, maar je kan ze ook gebruiken als beltoon. Om de beltonen te bekijken, ga je naar Instellingen > Geluiden> (titel) Geluiden en trillingpatronen > Beltoon.

Je krijgt nu een lijst met beschikbare beltonen. Tik je op een beltoon, dan begint deze automatisch af te spelen op de externe luidspreker van je iPhone (zelfs wanneer je een hoofdtelefoon gebruikt). Je stelt dus best geen nieuwe beltoon in wanneer je in stilte moet werken.

Beltoon gekozen? Kijk na of het selectieicoontje voor de juiste titel staat, en tik daarna gewoon op Geluiden. Je gaat  nu terug naar het overzicht Geluiden en de nieuwe beltoon werd ingesteld.

Extra tip: je kan ook een unieke beltoon instellen voor een contact, of het trilpatroon aanpassen. Open het contact, tik op wijzig in de rechterbovenhoek en pas de  beltoon en trilling aan.

Muziek als beltoon instellen of wijzigen op de iPhone

Muziek als beltoon instellenHelaas kan je niet eenvoudig muziek instellen als beltoon op de iPhone. Je moet hiervoor een beltoon downloaden in de iTunes Store, en dat is zelden gratis.

Beltonen kosten meestal 99 cent. Het zijn korte stukjes uit een liedje of grappige geluiden. Je kan de winkel met beltonen en notificaties bezoeken via het menu Beltoon. Ga naar Instellingen > Geluiden > Beltoon en tik in de rechterbovenhoek op Winkel. 

Sms-toon instellen op de iPhone

Sms toon instellen iPhoneHet geluid van sms-berichten en andere notificaties stel je  in bij het menu Beltoon. Ga naar Instellingen > Geluiden > Beltoon. Je krijgt nu een overzicht van de verschillende notificaties die je kan instellen, waaronder Sms-toon, nieuwe voicemail, nieuwe e-mail en verstuurde e-mail.

Ik kan het geluid van Twitter of een andere app niet wijzigen op mijn iPhone.
Ik blijf een Drietoon of Tri tone horen.

Twitter geluid iPhoneSommige applicaties laten niet toe om het geluid van een notificatie aan te passen. Dit is zo bij de officiële Twitter-app, bijvoorbeeld. Op de iPhone is het de keuze (of taak) van de developer om notificatiegeluiden te wijzigen. Als je de standaard toon (de Drietoon) dus echt beu bent, zoek je best een andere app. Of je contacteert de developer.

In het menu Beltoon zie je trouwens wel ‘Tweet’ staan, maar dit is het geluid dat je iPhone maakt wanneer je een tweet verzendt. Helaas dus niet het geluid dat je hoort wanneer er een nieuwe notificatie van Twitter is.

Trillen aan- of uitzetten, en trilling aanpassen

Trilling instellen iPhoneOp de iPhone heb je de keuze of je trillen standaard aan of uit wil zetten wanneer je gebeld wordt (‘Trillen bij bergsignaal’). Daarnaast kan je ook kiezen of trillen juist wel of niet aanstaat wanneer je telefoon op stil staat (‘Trillen bij geluid uit’).

Zo kan je bijvoorbeeld standaard trillen uitzetten, maar je iPhone wel laten trillen wanneer het geluid op stil staat om geen oproep te missen wanneer de iPhone in je zak zit. Tot slot kan je ook kiezen op welke manier de iPhone trilt. Er zijn verschillende ritmes beschikbaar.

Ga naar Instellingen > Geluiden en onder trillen vind je de optie ‘Trillen bij belsignaal‘ en ‘Trillen bij geluid uit‘. Het trilpatroon stel je in per notificatie. Selecteer bijvoorbeeld ‘Sms-toon’. Bovenaan het overzicht zie je nu Trilling staan. Tik daarop en selecteer het trilritme dat je wil instellen. Je kan er zelfs zelf een maken!

Extra tip: je kan ook een unieke beltoon instellen voor een contact, of het trilpatroon aanpassen. Open het contact, tik op wijzig in de rechterbovenhoek en pas de  beltoon en trilling aan.

Beltoon harder of zachter zetten op de iPhone

Volume regelen iPhoneEr zijn twee opties om het volume van de beltoon op de iPhone te regelen. De eerste is het volume regelen met de volumeknoppen. Zet je je iPhone-geluid dus erg luid met de knoppen, dan zal je beltoon ook luid zijn. Deze optie vind je bij Instellingen > Geluiden > Wijzig met knoppen.

Als je niet wil dat je beltoon mee verandert met het volume van de iPhone, dan moet je een vast volume instellen voor de beltoon. Schakel ‘Wijzig met knoppen’ uit, en kies een geluidssterkte door met het bolletje over de lijn te schuiven. Pas op: de iPhone zal je meteen even laten horen hoe luid het signaal staat. Niet doen in stille ruimtes dus 😉

De beltoon en het geluid helemaal uitzetten op de iPhone

Geluid uitzetten iPhoneEen van de handigste zaken van de iPhone is hoe snel je de beltoon helemaal op stil kan zetten. Geen gedoe met de volumeknoppen of instellingen. Je gebruikt gewoon de schakelaar aan de linkerkant van je toestel. Boven de volumeknoppen zit een kleine schakelaar waarmee je het geluid  meteen volledig uitzet. Je kan ook goed zien of je geluid uitstaat. Wanneer de schakelaar naar beneden is gedrukte, zie je een oranje streepje.

Naast de manuele schakelaar kan je het geluid ook automatisch op stil laten zetten op bepaalde uren. Daar lees je hieronder meer over.

Pro-tip: Discrete notificaties met de Apple Watch!

Eén van mijn favoriete manieren om discreet notificaties te ontvangen is met mijn Apple Watch. Ik zet de iPhone en Apple Watch op ‘stil’, maar heb wel een discrete trilling wanneer ik een bericht binnenkrijg. Zo stoort mijn gsm-geluid niemand tijdens een vergadering: mijn iPhone ligt niet meer op tafel te trillen. Je kan het scherm van de Apple Watch uitzetten waardoor dat niet oplicht bij het binnenkomen van een notificatie. Op die manier ben ik echt de enige die merkt dat er wel notificaties zijn.

Niet storen instellen op de iPhone: handmatig of automatisch

Niet Storen iPhoneNiet storen‘ is de optie om alle notificaties uit te zetten, manueel of automatisch. Je kan ook instellen of sommige mensen je wel mogen storen. Zo word je enkel gestoord wanneer het belangrijk is. Maar je kan ook opgeven dat de telefoon wel mag overgaan als hetzelfde nummer je een tweede keer belt binnen de drie minuten. Op die manier mis je geen dringende oproepen omdat je het nummer niet hebt opgegeven  bij ‘Sta oproepen toe van’.

Ga naar Instellingen >Niet storen. De eerste instelling in het overzicht van Niet Storen is ‘Handmatig‘. Je kan dus handmatig de modus aanzetten wanneer je een vergadering bijwoont, of naar de film gaat bijvoorbeeld. Daaronder vind je ‘Gepland‘. Hier stel je de uren waartussen je nooit gestoord wil worden. Meestal zal dit de nacht zijn. Je hoeft deze instelling niet gebruiken overigens. Je kan de stand ook elke keer manueel aanzetten.

Dan is het tijd om de personen die je wel mogen storen in te stellen. Dat doe je bij ‘Sta oproepen toe van‘. Hier kan je helaas geen nummer ingeven. Je moet de mensen die je mogen bellen eerst in een groep indelen. Het makkelijkste is wellicht dat je je meest belangrijke contacten aan Favorieten toevoegt. In de Telefoon-app zie je daarvoor een tab ‘Favorieten’. Je voegt een contact toe door op het plusje in de rechterbovenhoek te tikken en dan de juiste persoon te selecteren.

Bij Herhaalde oproepen geef je aan of je oproepen van een nummer dat al een keer eerder belde, in de laatste drie minuten, wil toelaten. Wanneer iemand je dringend probeert te bereiken, is de kans groot dat deze persoon je zal blijven bellen. Met deze instellingen kan je er dus voor zorgen dat je dergelijke oproepen toch hoort wanneer Niet storen is geactiveerd.

De laatste instelling ‘Stilte’ vraagt je of je ook geen notificaties wil als je toch al met de telefoon bezig  bent. Selecteer ‘Altijd’ als je tijdens Niet storen helemaal geen geluiden wil horen, zelfs als je je telefoon in de handen hebt en met iets bezig bent. Handig voor tijdens vergaderingen of wanneer je ‘s nachts even iets nakijkt. Mogen er wel notificaties doorkomen als je scherm ontgrendeld is (en je er dus mee bezig bent)? Selecteer dan ‘Alleen bij vergrendelde iPhone’.